Тема 3. Особливості національної кухні народів Східної Європи та Закавказзя
Національна кухня Азербайджану з давніх часів визнана не тільки на Сході, але і в Європі. Самобутність, національний колорит, тонкий аромат і вишуканість азербайджанських страв, припаде до смаку найдосвідченішим гурманам. Національна кухня надзвичайно різноманітна, оригінальна і неповторна. Такі відомі страви як: плов, долма, шашлик, бозбаш, хашіл, говурма і інші, давно включені в щоденний раціон численних народів Кавказу.
Панівне місце в національній кухні Азербайджану займає плов. Існує багато видів цього святкового блюда, зокрема:
• “шах плов” – готується з рису, м’якоті м'яса ягняти, шафрану, аличі, родзинок, каштана;
• “плов сабзи-говурма” – з тушкованою бараниною, корицею і зеленню;
• “шуюдлю плов” – з телячої грудинкою, шафраном і кропом;
• “нарданча плов” – з курячим м’ясом, родзинками, курагою і зернами граната;
• “фісінджан плов” – з баранячої лопаткою, корицею, гранатовим соком і волоськими горіхами.
Відмінною рисою азербайджанського плову, є окреме приготування рису, зі всілякими добавками і м’ясною складовою.
Великою популярністю у туристів користується азербайджанський шашлик. Для його приготування, традиційно, використовують баранину. Неповторний аромат, соковитість і гострий смак шашлику, нікого не залишать байдужим. Є ще кілька страв, які повинен спробувати кожен мандрівник і гість цієї країни: традиційний азербайджанський суп “келлепача” – з баранячих ніжок і голови; “долма” – схожа на наші голубці, але для приготування використовують не капусту, а листя інжиру, винограду, айви. Начинкою служить не тільки м’ясний фарш, а й овочевий, рибний і навіть фруктовий. З солодких страв найпопулярніші “шекербура”, “пахлава”, “мутакі”, “курабьє”.
Іслам має величезний вплив на національну кухню Азербайджану. У цій кухні Ви не знайдете страв зі свинини, або напої, що містять алкоголь. Традиційним напоєм є азербайджанський шербет. Варто зазначити, це не та солодка страва, яку готують в середньоазіатських кухнях, в нашому випадку – це прохолодний напій з ягідних і фруктових соків, з додаванням бруньок і насіння різних рослин. Також азербайджанська кухня пропонує “дошаб” – виварений концентрований сік винограду, або абрикоса без цукру. За консистенцією дошаб нагадує соус, тому, іноді, використовується не тільки, як напій, а й як приправа до м’ясних і рибних страв.
Національна кухня Вірменії – така ж давня,
як і сама історія цієї країни. Достеменно
відомо, що такі процеси, як бродіння, хлібопечення, використовувалися
вірменськими кулінарами ще 2500 років тому. Тому ця кухня є найдавнішою не
тільки на Закавказзі, але й у всій Азії.
Технологія приготування
багатьох страв досить трудомістка і складна. Наслідком активного розвитку
скотарства на Вірменському нагір’ї стала велика кількість м’яса і молочних продуктів
на вірменському столі. А родючі долини Вірменії додали широкий асортимент
овочів і зелені. Ще одна цікава особливість – назви багатьох страв пов’язані з
посудом, в якому їх готують.
М’ясні страви в
національній кухні Вірменії – це абсолютно особливий культ. Кожен турист, який
побував в цій сонячній країні, складає оду вірменському шашлику – “хоровац”.
Принагідно зазначимо, що шашлик, приготований на мангалі, вірмени називають
“карсі хорова”, в каструлі – “хазані хоровац”, яловичий з курдючним салом –
“ікі-бір”. А всього вірменська кухня налічує більше двох десятків різних видів
шашлику. Хочеться відзначити “ішхан хорова” (шашлик з форелі, виловленої в
озері Севан). Попередня підготовка риби до приготування – багатоступенева,
тому, це царське блюдо має абсолютно унікальний смак.
Заслуговують
на увагу й інші м’ясні страви:
•
“кофта” –
найніжніші м’ясні кульки з відбитого м’яса, відварені в спеціальному бульйоні;
•
“долма” –
голубці з виноградного листя, де в якості начинки використовують фарш з
баранини, рису, перцю, зелені, цибулі;
•
“можож” –свинячі мариновані
ніжки;
•
“тисвжик” – яловиче серце,
легені, печінку, сало, обсмажені і потім тушковані з додаванням солі, перцю,
цибулі, зелені і томатного пюре;
•
“баскиртат” – тоненькі смужки
відвареної яловичини з кінзою, волоським горіхом і политі мацуном;
•
“борані” –
цілісний смажене курча з баклажанами і з мацуном. Вельми поширеними є перші
страви, серед яких:
•
“хаш” –
вірменський суп з баранячих, або яловичих ніжок,
приготування
цієї страви займає цілий день;
•
“бозбаш” –
суп з м’яса ягняти з горохом, картоплею, баклажанами, болгарським перцем і
цибулею;
•
“поч” – юшка
з яловичого хвоста з помідорами, цибулею і гострим перцем; • “чулумбур апуре” –
рисовий суп з яйцями, молоком і смаженою цибулею;
•
“яйні” – суп
з яловичого м’яса з курагою.
•
“сункі апур”
– грибний суп з додаванням рису.
У національній кухні
Вірменії шануються молочні продукти. Вживають їх як самостійні страви, а також
в якості приправ до інших страв. Найпопулярніший молочний напій – “мацун”
(згущене кисле молоко). На його основі готують різні супи, а влітку в спеку,
розбавляють водою і виходить “тан” – незамінний напій для втамування спраги. А
ще з мацуна роблять сир “жажік” і найпопулярніший вірменський сир “вітой
чечіл”.
Неможливо уявити місцеву
кухню, без традиційного вірменського хліба – “лаваш”. Печуть його за
старовинними технологіями, в глиняних печах – тонірах. З інших хлібо-булочних
виробів, на столі можна побачити ти “дурум” (маленькі бутерброди з сиром) і
“матнакаш” (хліб круглої, або овальної форми).
Порадує вірменська кухня
і ласунів. Пироги “каята” і “назук”, з усілякими фруктовими начинками, “cуджух” – ядра волоського
горіха, в сиропі з абрикос або винограду, “алани” – сушені персики, начинені
горіхами, родзинками, або фруктовим цукром – не залишать нікого байдужим.
Найвідоміший міцний напій, без якого важко уявити національну кухню Вірменії – знаменитий вірменський коньяк “Арарат”, виготовлений з кращих сортів винограду Араратській долини. Також традиційними напоями вважаються “Арцах” – горілка настояна на білих тутових ягодах і вірменські вина. З безалкогольних напоїв вірмени надають перевагу “тархуну”, “Кисломолочному мацуну”, мінеральній воді “Джермук” і каві.
ДЗ: Які страви національної кухні народів Заккавказзя користується великою популярністю у туристів?
УР.10 Кулінарні традиції країн Закавказзя: історія та спільне коріння (Грузія).
Національна кухня Грузії
формувалася під впливом природних умов і місцевих особливостей ведення
домашнього господарства. Основу раціону з давніх часів, становили кукурудза,
басоля, просо, молочні продукти. Доповнює цей набір велика кількість м’ясних і
овочевих страв, із застосуванням пряних трав і гострих приправ. М’ясо варять
або смажать великими шматками. Особливо популярно м’ясо птиці і різних тварин,
приготоване на рожні і, звичайно-ж, різні види шашликів. Назвемо найпопулярніші страви грузинської національної кухні:
•
“бастурма” – шашлик по-грузинськи;
•
“купати” –
обсмажені ковбаски з свинячого фаршу;
•
“лобіо” –
червона квасоля із зеленню;
•
курча
“табака” – смажена у маслі під пресом тушка курчати;
•
“пхалі” –
подрібнена суміш з трав у горіховому соусі;
•
“мчаді” – кукурудзяний коржик;
•
“ткемалі” –
кислуватий соус зі слив з рубаною зеленню;
•
“чахохбілі” –
обжарені і тушковані у вині шматочки птаха;
•
“саціві”
–варена курка в соусі саціві;
•
“чакапулі” –
печеня з молодого ягняти з овочами; • “чурчхела” –солодкі ковбаски з волоського
горіха.
Серед борошняних виробів
заслуговують на увагу вареники з сиром сулугуні і знамениті коржі з сиром –
хачапурі, яких є безліч видів, зокрема, аджарські імеретинські, мігрельські
тощо.
В Грузії найбільш
популярні такі перші страви, як:“хаш” – суп з рубця та яловичих гомілок;
“харчо” – гострий суп з яловичини та “чіхірітма” – суп з курки.
Заслуженою популярністю
у грузинів користується квасоля, баклажани, кочанна і цвітна капуста, буряк,
помідори. Найпоширеніше домашнє блюдо з використанням квасолі й баклажанів – лобіо.
Для приготування страв грузинська кухня використовує всілякі прянощі, приправи
та соуси, які готуються винятково з рослинної сировини. Відомим “брендом”
грузинської кухні є аджика. Ця ароматна, пастообразна і дуже гостра приправа,
додається майже в усі страви. Головні інгредієнти аджики – гострий червоний
перець, засушені пряні трави і часник. Крім того, у Грузії можна спробувати
гострі ягідні соуси. Їх роблять з аличі, ожини, барбарису.
Сири є складовою
частиною грузинської національної кухні. Мінгрельский сулугуні, м’який
імеретинський, гострі і солоні – грузинський, кобійський, гуда, осетинський,
тушинський, чанах – вони готуються у бурдюках та глеках і використовуються як
інгредієнт для страв і пирогів, а також
як закуска.
Особливою гордістю національної
кухні Грузії, без чого не обходиться жодне застілля, вважається грузинське
вино. Свою популярність воно заслужило завдяки солодкому аромату і ніжному
смаку. Вина: “Цинандалі”, “Ахашені”, “Кіндзмараулі”, “Сапераві”, “Твіши” –
давно здобули широку популярність. Любителів міцних напоїв, порадує грузинська
чача – це виноградна горілка.
Коментарі
Дописати коментар